Type Here to Get Search Results !

Румунска патријаршија посветиће 2024. годину пастирском старању и старању о болеснима

Румунска патријаршија ће наставити традицију посвећивања сваке нове године одређеној теми, па је 2024. годину прогласила  за специјалну годину пастирског старања и старања о болеснима.


Година ће такође бити посвећена Светим бесребреним исцелитељима, преноси новинска агенција Базилика Румунске цркве.

Његово Блаженство патријарх Данило је у својој поруци за 2024. годину говорио о потреби интензивирања старања о онима који психички и физички болују. И наредне године наставиће се и пастирска служба предвиђена ове 2023. године за старања о старијим лицима.

„Црква учи да је старање о лицима у невољи конкретна, видљива манифестација милосрдне љубави и да је физичко здравље уско повезано са духовним здрављем. Здравље је, више пута је објашњавао патријарх Данило, дар од Бога, а не нешто што заслужујемо, и мора се чувати и неговати,“ пише Агенција.

„С обзиром на то да је Спаситељ Христос главни узор у старању за болеснике и да је кроз светитеље често дивно дејствовао, у спомен-години пастирског старања о болеснима биће празновани сви свети бесребреници Исцелитељи.

Међу ове свете спадају свети јеванђелист Лука, равноапостолна света Текла, бесребреници Козма и Дамјан помињани на Проскомидији, свети Григорије Чудотворац, свети Спиридон, свети Нектарије Егински, свети Лука Кримски, св. Никифор Губави и други.

Свечано проглашење године биће обављено 1. јануара после Божанске литургије у Патријаршијској катедрали.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com