Type Here to Get Search Results !

Парохија Руске цркве у Мароку пружила помоћ пострадалима у земљотресу


Земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале погодио је 8. септембра 2023. планинску провинцију Ел Хауз у Мароку, убивши и повредивши стотине људи.


Поруку саучешћа у вези са овом елементарном непогодом краљу Марока Мухамеду VI упутио је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил.

Марокански савет Цркава изразио је саучешће мароканском народу. Међу онима који су упутили саучешће налази се и клирик Патријаршијског егзархата Африке, старешина храма Васкрсења Христовог у Рабату, протојереј Максим Масалитин.

Парохија Васкрсења Христовог провела је акцију прикупљања средстава за помоћ пострадалима. Прикупљени износ (40 хиљада дирхама) распоређен је између владиног фонда бр. 126 и школе из погођеног села Таламут у провинцији Тарудант.

Највећи део посла у указивању помоћи школи обавили су руски сународници, чланови заједнице у Агадиру, преноси сајт Егзархата позивајући се на телеграм канал православне заједнице Марока. Према списку добијеном од ове просветне установе, парохијани су купили топле јакне, капе, рукавице, ципеле, као и штампач и спортске лопте.

У новембру су парохијани у Агадиру испоручили помоћ једном планинском селу.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru