Type Here to Get Search Results !

Украјински Свети синод о прогону и рату

Свети синод (Сабор) Украјинске православне цркве одржао је 26.12.2023. последње овогодишње заседање, под председавањем Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија. Заседање је почело Литургијом у храму Свих Светих у манастиру светог Пантелејмона у Кијеву


Између осталих одлука, Синод је одобрио за богослужбену употребу текст службе у част Владимирско-Десетинске иконе Богородице, која се чува у манастиру Рођења Пресвете Богородице-Десетине у Кијеву.

Према Информативно-просветном одељењу УПЦ, архијереји су се осврнули и на „сумњиве“ тужбе поднетих против неколико архијереја Цркве:

„Године 2023, први пут у новијој историји Украјинске православне цркве, дошло је до изразитог интензивирања кривичних оптужби архијереја, свештенства и верника Украјинске православне цркве. Суђења Високопреосвећеним митрополитима тулчинском и братславском Јонатану, вишгородском и чернобилском Павлу, черкаском и кањевском Теодосију и банченском Лонгину изазвала су знатан одјек како у украјинској, тако и у међународној заједници. У свим овим случајевима оптужбе за кривичну одговорност и докази којима се оправдавају оптужбе сумњиве су природе.“

А што се тиче рата који се води, Синод саопштава да је погинуло 14 клирика УПЦ, још 20 је повређено, а 5 представника Цркве се сматрају несталима.

Уништено је 119 цркава и молитвених просторија, а 329 цркава је оштећено гранатирањем. Порушено је или знатно оштећено и 30 манастира.

Синод сумира:

„Упркос свим ратним тешкоћама, прогону архијереја, свештенства и верника наше Цркве, Украјинска православна црква и надаље поуздано испуњава своју спасоносну мисију, не одступајући од догматских истина и црквених канона, пружа духовну подршку свима којима је потребна и усмерава своја усилија на пружање социјалне и хуманитарне помоћи жртвама рата и војном особљу оружаних снага Украјине.“

Синод је такође изразио захвалност предстојатељима и архијерејима помесних православних Цркава (од којих су многи слали писма подршке током целе године) на њиховим молитвама и подршци канонској УПЦ, њеном предстојатељу митрополиту Онуфрију и свима архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com