Type Here to Get Search Results !

Свети синод Руске цркве усвојио докуменат о неприкосновености људског живота од тренутка зачећа

Председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима В.Р. Легојда известио је да је Свети синод Руске православне цркве, на заседању 27. децембра 2023. године, којим је председавао Његова Светост патријарх Кирил у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у ставропигијском манастиру светог Данила у Москви, усвојио документ „О неприкосновености људског живота од тренутка зачећа“, преноси Патриархиа.ру.


Документ, чији је нацрт израдило Међусаборско присуство, даје јасно објашњење става Руске православне цркве о почетку људског живота: „Према Библији, људски живот почиње од мајчине утробе. Псалмопојац и пророк Давид говори о дејству Промисла Божјег у развоју плода: „Ти си саздао све што је у мени и саставио си ме у утроби матере моје... откан сам у дубинама материце. Очи твоје видеше заметак мој; у твојој књизи све то је записано и дани забележени, када их још није било ниједнога" (Пс. 139,13.15-16), објаснио је В.Р. Легоида.

„Црква сведочи да људски живот почиње од тренутка зачећа и да, отуда, човек који је већ у материци има право на живот. „Онај ко постане човек, већ је човек“, како је у 2. веку писао хришћански мислилац Тертулијан“, каже се у документу.

У тексту се наводи да „Црква недвосмислено изједначава произвољан хируршки или медицински абортус са убиством, без обзира на стадијум трудноће и начин његовог извршења“.

„Из тог разлога је неприхватљиво позивање на „права на абортус“, односно на „права на убиство“, додао је В.Р. Легоида.

У документу, који наглашава посебан значај заштите мајчинства, а изричито спомиње труднице које размишљају о абортусу, а и оне које су га већ обавиле, наводи се: „Црква подржава стварање ... оснивање кризних центара за помоћ женама које се нађу у тешким животним ситуацијама, и стога позива државу и друштво да предузму наведене ефикасне мере. Важно је и подржати жену у трудноћи и после порођаја и помоћи јој да испуни свој позив мајке“, док „не одбацујући жене које су абортирале, Црква их позива на покајање и превазилажење штетних последица греха“ молитвом и епитимијом праћене учешћем у спасоносним Тајнама“.

„Поред тога, документ указује на значај пастирског старања о женама, одговорност сродника и медицинских радника за њихов живот и здравље, живот и здравље њихове деце, наглашавајући недопустивост било каквих манипулација ембрионима које подразумевају њихово убијање“, додао је В.Р. Легоида.

Према речима председника Одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, Свети синод је одлучио да усвоји документ, с тим да ће га накнадно одобрити Архијерејски сабор који је надлежен да разјашњава и развија релевантне одредбе Основа социјалних концепција Руске православне цркве.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru