Type Here to Get Search Results !

Власти града Надвирна, Ивано-Франковска област, ликвидирале су једину заједницу Украјинске православне цркве


Градоначелник града Надвирна Ивано-Франковске области Зиновиј Андријович је 23. децембра 2023. године на својој друштвеној мрежи објавио ликвидацију једине парохије Украјинске православне цркве у граду, св. великомученика Георгија Победоносца, преноси Савез православних новинара.


Градоначелник  је ликујући назвао то бешчашће „историјским моментом на духовном фронту“. „Ликвидирали смо деловање храма светог великомученика Георгија Победоносца у нашем друштву. Пут до ликвидације непријатељске цркве није био лак, јер смо морали да прођемо кроз процедуру јавних расправа и вишемесечно чекање“, написао је З. Андријович.

Градоначелник је рекао да је после судског процеса дошло до „ликвидације законитог адресата Московљана у црним мантијама“. На основу ког закона је гласање групе странаца добило право да ликвидира верску заједницу З. Андријович није навео.

Коментаришући ову одлуку, градоначелник је написао да је пре „ликвидације“ парохија Украјинске православне цркве деловала тајно, „под земљом“. Према његовим речима, неки од парохијана су прешли у ПЦУ, док су се са другима „забављале специјалне службе“. Он се такође пожалио да су грађани „равнодушни“ и да не желе да се разјашњавају са парохијанима Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru