Type Here to Get Search Results !

Православни верници бране своју цркву од отмице - има повређених парохијана

 

Православни верници при Саборном храму Казанске иконе Пресвете Богородице у Ладижину у Виничкој области успели су да 28.12.2023. одбране свој храм од отмице. Међутим, неколико парохијана је повређено у расправи.


Покушај отмице је почео око 9 ч. и трајао је неколико сати. Неколико мушкараца у војним униформама приспелих аутобусима прескочили су ограду порте и пресекли браву и ушли у цркву, јавља Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

Међутим, старешина цркве о. Евгеније Воробјов и многи парохијани приспели су да бране своју цркву. Полиција је била присутна, али је стајала скрштених руку све док свађа није прешла у тучу.

Покушају отмице цркве претходио је састанак присталица „Православне цркве Украјине” 10. новембра, на којем су гласали за прелазак парохије из канонске Цркве у расколничку структуру. Међутим, овдашњи православни хришћани окупили су се три дана касније и гласали да остану верни Христу у Православној цркви.

Расколничка ПЦУ ужива благослов и подршку цариградског патријарха Вартоломеја, александријског патријарха Теодора, кипарског архиепископа Георгија и атинског архиепископа Јеронима, иако њени представници непрестано врше насиље над православним хришћанима.

За коментар Савеза православних новинара о. Евгеније је објаснио да је парохија одбила понуду полиције да запечати цркву док се ствар не реши на суду, знајући да се пљачкаши могу једноставно појавити и запленити цркву у било ком тренутку.

Па ипак, верници су се затворили у цркви и намеравају да тамо остану колико год је потребно да бране светињу. Врата, која су насилници расколници развалили, враћена су на своје место.

Око 10 парохијана, међу којима и жене, повређено је док су бранили своју цркву. Неколико људи је задобило модрице, једном је рука ишчашена, а другом нанете тешке огреботине по потколеницама када су га вукли по бетонским блоковима. Старешини цркве и неколицини парохијана поцепано је одело.

Свештеник Евгеније је рекао да ће Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан и новооснована група за људска права Црква против ксенофобије и верске дискриминације скренути пажњу међународне јавности на овај инцидент.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com