Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије са основцима из Вуковара, Сомбора и Београда


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 24. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

* * *

Патријарх Порфирије: Воли Бога и чини шта хоћеш


Светој Литургији је присуствовало преко три стотине ученика из више београдских основих школа, основци из Источне Славоније и гимназијалци из Сомбора. Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

После свете Литургије, Патријарх српски је угостио децу из Хрватске и Сомбора на ручку у Парохијском дому храма Светог Саве. У очински срдачном разговору са малишанима, патријарх Порфирије је поручио:

– Нећу вас замарати, драга децо, већ сте много уморни. Није лако стајати на Литургији, а када је тешко онда морамо да се молимо Богу да нам буде бар мало лакше. Желим све вас да поздравим и да кажем да се радујем што сте дошли овде, у храм Светог Саве. Дошли сте из вуковарског краја, из Сомбора и, наравно, одавде, из Београда, из многих и многих школа. Дошли сте на свету Литургију, дошли сте у храм Светог Саве. Нема много тако важних места и тако лепих места за нас православне Србе као што је храм Светог Саве. Зато је за све нас благослов, али и радост, што смо се овде сабрали, што смо се заједно молили Богу, што смо се молили Богу за то да ми будемо добри, је ли тако? Да будемо добри према својим мамама и татама, према браћи и сестрама, према друговима и другарицама, да будемо пажљиви према свему што је око нас, да будемо пажљиви у односу на простор у коме живимо, да не бацамо папириће где год да стигнемо, да не шарамо по зидовима кад год смо нервозни или несташни, него да се у свему и на сваком месту трудимо да будемо пажљиви. Свети Сава је за то најбољи пример и зато треба да му се молимо и да се угледамо на њега. Замислите, Свети Сава је био царског рода! Још у оно доба шта је то значило бити цар!

Неко ће рећи да је тешко, али нема ничег лакшег и лепшег од тога да будемо добри. Шта нас највише умара? Када нисмо добри, када смо нервозни, када смо урадили нешто лоше. Тада се плашимо да ће нас грдити мама и тата, да ће видети учитељица или учитељ, да ће другови и другарице то препознати, па ће да нас критикују. Од страха се тада ствара нервоза, а онда, пошто се плашимо, нисмо искрени и почињемо да мало мутимо и да не говоримо истину. Када не говоримо истину онда долази до тога да хоћемо да слажемо, па када слажемо онда имамо још већи страх да ли ће нас неко ухватити у лажи. Тако то иде. Кад се направи мали погрешан корак, ако се не вратимо у почетну тачку и исправимо, сваки следећи је још већи погрешан корак. Је ли има неко да се не слаже са тим? На жалост, и ја то знам из сопственог искуства. Нико од нас није савршен и сви чинимо грешкице. Понекад урадимо нешто што не треба, понекад се наљутимо и кажемо неку ружну реч онима који су поред нас. Међутим, када када смо урадили тако, а хоћемо да се угледамо на Светог Саву, онда је најважније да разумемо и да схватимо да смо направили погрешан корак. То значи да смо рекли ружну реч, помислили нешто лоше, можда понеког и гурнули, да препознамо то, да разумемо и да хоћемо да се исправимо. Нарочито је важно да се исправљамо у односу на оне које волимо, а то су пре свега, као што смо већ рекли, мама, тата, браћа, сестре, другови, другарице…  Како се исправљамо? За почетак да кажемо: Извини! Опрости! Зашто су светитељи Божји, какав је био и Свети Сава, зашто су они свети? Зато што су препознавали кад направе погрешан корак, кад погреше, кад ураде нешто лоше и што су желели да се исправе. Ако то радимо, онда ће Бог помоћи да се исправљамо. Ова акција дружења православне деце из вуковарско краја, из београдског краја, из сомборског краја, а даће Бог из свих крајева света, зове се Растимо у Христу! Како растемо у Христу? Кад се трудимо да будемо пажљиви у односу на оне који су поред нас, је ли тако? Још једном да вам кажем да се радујем што сам са вама, добродошли!

* * *

Претходног дана, 23. децембра 2023. године, са благословом Његове Светости Патријарх српског г. Порфирија, у оквиру пројекта Растимо у Христу! у организацији Канцеларије за сарадњу са младима у матици, окружењу и дијаспори Архиепископије београдско-карловачкеСрпске Православне Цркве и гђе Сање Лакић, помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, деца из Источне Славоније дошла су у посету Београду.

Том приликом, деца из Хрватске састала су се са својим вршњацима из ОШ Краљ Петар Први у Београду. Српска деца из матице и окружења су се читавог дана дружила квалитетно проведећи време на заједничком часу Верске наставе уприличеном у цркви Свете Петке на Калемегдану, а потом и обилазећи Музеј Николе Тесле, Народни музеј и Музеј Илузија. Круна заједничког дружења и нових пријатељстава управо је била данашња Патријарашка Литургија у храму Светог Саве, на којој су саслуживали преосвећена господа викарни епископи ремезијански Стефан и хвостански Алексеј, протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Иван Штрбачки, јереј Бранислав Кличковић, протођакони Радомир Врућинић и Младен Ковачевић и ђакон Рајко Згоњанин.


Извор: Инфо-служба СПЦ