Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио на Бриској Гори


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Светог Василија Острошког на Бриској гори код Улциња. Саслуживало му је свештеномонаштво и свештенство Митрополије црногорско-приморске.


Након Литургије и благосиљања славског колача поводом имена монахиње Теофаније, Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи рекао да је пророк Данило један од великих пророка који је унапријед видио рођење Христово и Његов долазак у овај свијет.

“Био је ојачан тим виђењем да је имао такву вјеру да се када му је било запријећено да ће бити бачен у пећ огњену ако се не одрекне своје вјере, са тројицом своје духовне сабраће није своје вјере одрекао, а сви други јесу макар привремено да би спасили своје животе. И био је бачен у пећ, а Господ га је заштитио росом благодати Духа Светога те га огањ није дотакао. Појавио се анђео Господњи и закрилио га својим крилима у огњу”, рекао је он.

Рекао је да сила Божија тада заштитила Божијега праведника, јер је у свему био исправан и ишао Божијим путем од најранијега свога узраста.

“И Бог је кријепио њега и тројицу младића који нијесу хтјели да се од њега одвоје”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да су мудраци са Истока, припадници оних народа који су некада дошли у Јерусалим као освајачи, злочинци и пљачкаши дошли на оно исто мјесто гдје су чињени злочини да се поклоне Христу Спаситељу, који није дошао само ради Јевреја.

“Јевреји га, на крају крајева, у већини нијесу ни прихватили. И то је неки чудни Божји промисао – није га лако протумачити. Али, говори Свети апостол Павле да ће се Јевреји покајати. Он је припадник јеврејскога народа и он је видио како ће то бити све до последњих времена, како је Божји промисао устројавао спасење свим народима свијета”, нагласио је он.

Подсјетио је да сјутра прослављамо Свете праоце Христове по тијелу и празник Отаца, уобичајен у нашем народу.

“Лијепо је да се сјећамо прије рођења Христовога свих тих праведника који су Духом Божјим били оснажени и укријепљени да су могли да вјерују, да праву и истиниту вјеру држе и у најтежим временима.

“Које је Бог кријепио надом на долазак Месије и Спаситеља свијета. Један од највећих послије пророка Мојсија био је Свети пророк Данило, кога данас прослављамо”, казао је Митрополит Јоаникије.

Такође је казао да су Свети ђакон Авакум и Свети Пајсије из нашега рода, које данас славимо, ради свете православне вјере и њене славе жртвовали своје животе на београдској тврђави.

“Млади ђакон Авакум, који је набијен на колац, пјевао је: Срб је Христов, не боји се смрти. И њих данас прослављамо са Светим пророком Данилом и Свету царицу Теофанију, која је била испуњена истом том вјером и свјетлошћу Божијом. Нека свима буде на радост данашњи и сјутрађњи празник. А посебно нека свима дође на радост, здравље и на срећу и свако добро, укрепљење и обновљење празник рођења Христовог”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска