Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј позива на солидарност са избеглицама и мигрантима

Патријарх Константинопоља Вартоломеј позвао је на већу солидарност са људима у избеглиштву. Ово је у петак 15.12.2023. известила информативна служба „Про Ориенте”. 


Важно је да се на сваку избеглицу гледа пре свега као на брата коме се мора указати солидарност и милосрђе, без обзира на порекло, веру или боју коже. За хришћане солидарност и милосрђе нису опција, већ заповест. Патријарх Вартоломеј је то изјавио у четвртак на Светском форуму за избеглице у Женеви на конференцији коју организују агенција УН за избеглице УНХЦР и швајцарска влада.

Нико не воли да напушта своју отаџбину, рекао је Патријарх. Указао је на узроке који доводе до избеглиштва и миграција, а за које је умногоме одговоран богати Запад: ратови, болести, недостатак чисте воде и хране, климатске промене и економска неправда претворили су многе народе и читаве континенте у „пустаре” смрти и „присилних миграција“.

Патријарх се пожалио да свет и даље затвара очи пред овом чињеницом и позвао је на драстичан преокрет и окончање илегалне трговине оружјем, трговине људима, ратних злочина и многих других облика злочина против човечности.

Свјатјејши Вартоломеј је подсетио на своју посету Лезбосу 2016. године, коју је обавио заједно са папом Фрањом и атинским православним архиепископом Јеронимом. Људи су бежали од ратова и ризиковали своје животе прелазећи преко мора. „Додирнули смо им руке и поделили са њима оброк“, рекао је Патријарх.

Патња људи у избеглиштву мора се коначно препознати и захтева адекватан одговор, закључио је патријарх. Важно је „градити мостове, практиковати солидарност и променити срца“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at