Type Here to Get Search Results !

Хришћани у Појасу Газе имали 27 смртних случајева од почетка рата


Католички свештеник Романели описује ситуацију у Гази као „ужасну”.


Откако је блискоисточни рат почео 7. октобра 2023. хришћанска мањина у Појасу Газе претрпела је 27 смртних случајева, према речима њеног католичког свештеника Габријела Романелија. Процењује се да је још стотинак хришћана успело да напусти Појас Газе, између осталог, и путем двојног држављанства, рекао је у четвртак католичкој новинској агенцији (КНА)овај  аргентински монах из заједнице „Verbo encarnado“ (Оплоћена реч).

Парох града Газе описао је ситуацију у целом Појасу Газе као „ужасну”. Након привременог повлачења израелских трупа из области око католичке парохије, тамо су недавно поново појачана бомбардовања. Људима који су потражили уточиште на подручју парохије били су потребни прекиди у непријатељствима како би потражили храну на суседним пијацама. Романели, који је био изненађен ратом током посете ван Појаса Газе, и даље није могао да се врати у своју парохију упркос интензивним напорима.

Најмање 18 хришћана погинуло је у октобру у ваздушном нападу у близини грчке православне цркве светог Порфирије у граду Гази, за који је црква рекла да је тешко оштетио делове црквеног комплекса. У новембру је 80-годишња бивша оргуљашица убијена из ватреног оружја и искрварила док је ишла од цркве до своје куће. У децембру, према Латинској патријаршији, која је надлежна за католике у региону, израелски снајпериста је пуцао и убио две хришћанке на територији парохије. Јерусалимски патријарх, архиепископ Пјербатиста Пицабала, говорио је о хладнокрвној пуцњави.

Други хришћани су умрли због недостатка медицинске неге, укључујући најмлађу жртву с почетка јануара, Шукри Ал Соури. Најмање шест чланова његове породице погинуло је у удару у близини цркве св. Порфирије, међу којима су и његова два брата.

Пре почетка рата, према Романелију, у Гази је живело 1.017 хришћана, од којих 135 католика. Ово чини да је удео хришћанских смртних случајева на око 2,6 одсто. Имајући на уму и број људи који су емигрирали, хришћанска заједница се смањила за 12,5 одсто.

Према информацијама здравствених власти које контролише Хамас, а које се не могу независно проверити, од почетка рата убијено је укупно око 22.000 Палестинаца, око један одсто становништва Појаса Газе.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at