Type Here to Get Search Results !

Човекољубље у Украјини и Румунији


Пружање човекољубиве подршке сиромашнима, жртвама несрећа и ратова и свима који су у невољи јесте нормалан саставни део живота Православне цркве. У последње време било је неколико извештаја о таквој помоћи Украјинске, Српске  (ово нам је известио званични сајт Патријаршије) и Румунске православне цркве:


Черновци, Украјина


Верници и свештенство Черновичке епархије одвезли су  у Херсон скоро 9 тона хуманитарне помоћи за погођене експлозијом бране хидроелектране Каховка у јуну 2023. године.

У Херсонску област је 29. децембра допремљено 8,8 тона помоћи, укључујући душеке, ћебад, кућне артикле, средства за хигијену, божићне поклоне за децу, конзерве и другу храну. Помоћ су прикупљали верни народ епархије и добротвори из Украјине и иностранства.

Локални волонтер је говорио о томе како су старе жене остављене, а да о њима нема ко да брине, због страха од пуцњаве у околини. „Они преживљавају захваљујући довезеној помоћи и мештанима добре воље, као и волонтерима који припремају храну“, саопштено је из те епархије.


Румунија


А у Румунској православној цркви је током 2023. године више од 70.000 људи добило помоћ од социјално-добротворних одељења Патријаршије.

Година 2023. била је у Румунској цркви посебно посвећена пастирском старању о старима, а током целе године организоване су многобројне активности, кампање, пројекти и програми намењени угроженим лицима, затвореницима и сиромашним породицама, преноси новинска агенција Базилика.

Лица у невољи добијала су храну, хигијенске артикле, играчке, огрев и друге хуманитарне намирнице.

У Патријаршију процењују да је помоћ примило више од 70.000 људи.

Црква је такође обављала обуку за особље социјалне помоћи, као и курс за спречавање трговине људима.

Отац Киприан Јонита, начелник Верскодобротворног одељења Патријаршије, приметио је да Црква проводи још више програма током пасхалних и божићних празника за помоћ угроженима и жртвама катастрофа.

Црква је такође прикупљала прилоге за помоћ православним заједницама у Сирији и Турској после тамошњих јаких земљотреса. Такође је организована прикупљање финансијских средстава и давање крви за настрадале у несрећи у Креведији у августу прошле године.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com