Type Here to Get Search Results !

Свечана скупштини поводом 30 година постојања Удруге за вјерску слободу у Републици Хрватској (1994-2024)

Одговорност чувања вјерских слобода и достојанства сваког човјека је на државним иституцијама, институцијама вјерских заједница и појединцима, казао је Епископ Кирило


У недјељу, 28. јануара, у Малој дворани Kонцертне дворане Ватрослав Лисински у Загребу, одржана је Свечана скупштини поводом 30 година постојања Удруге за вјерску слободу у Републици Хрватској (1994-2024). На скупштини су додијељена овогодишња признања тројици истакнутих појединаца који су придонијели развоју вјерских слобода и права у Хрватској као и екуменском и међурелигијском дијалогу: Инославу Бешкеру (постхумно), професору кроатистике и славистике, аутору више књига, новинару и дугогодишњем дописнику из Рима. Затим Драгутину Матаку, вишегодишњем секретару овог удружења и др Горану Гранићу, бившем политичару и замјенику бившег премијера Ивице Рачана за вријеме чијег мандата је потписан Уговор између Владе Републике Хрватске и Српске православне цркве у Хрватској, након кога је услиједило потписивање сличних докумената и са другим, по броју чланова, мањим вјерским заједницама у Хрватској чиме су исте формално правно признате пред државом.

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске, обратио се окупљенима поздравним говором у ком је честитао јубилеј члановима одбора Удружења за вјерску слободу. Подсјетио је да темеље вјерских слобода у модерном европском друштву налазимо у Миланском едикту цара Константина, те се посебно захвалио Горану Гранићу на политичкој вољи и енергији да се 2002. године дефинише правни положај Српске православне цркве у Републици Хрватској са свим питањима од заједничког интереса. Епископ Кирило је запазио да је постигнут врло висок степен вјерских слобода у Хрватској и подсјетио на чињеницу да тај процес није окончан већ да је одговорност на државним иституцијама, институцијама вјерских заједница и појединцима да се чувају вјерске слободе и достојанство сваког човјека.

Уз чланове Удружења сједници су присуствовали и министар правосуђа и управе др Иван Маленица, предсједник Градске скупштине Града Загреба Јошко Клисовић, пучка правобранитељица Тена Шимоновић, монс. Ђорђо Лингва, апостолски нунциј у Хрватској, представници вјерских зајеница и бројни други гости.

Удруга за вјерску слободу у Републици Хрватској, невладина је и непрофитна организација која окупља вјернике, свештенике и вјерске службенике разних вјерских заједница, оне који не припадају ниједној вјерској заједници и атеисте, с јединственим циљем: одбрана, очување, ширење и оплемењивање вјерских слобода појединаца и вјерских заједница као и унапређење права на слободу савјести и вјероисповјести.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска