Type Here to Get Search Results !

Богослужење у пермској Саборној цркви први пут после 90 година

Први пут после скоро једног века, у новогодишњој ноћи у Саборном храму Преображења Господњег у руском граду Перму одслужено је богослужење.


Историјска Саборна црква је затворена пре 90 година указом совјетске владе. Али сада када је грађевина у потпуности враћена Цркви, митрополит Методије је у недељу могао да одслужи молебен благодарења, преноси Пермска митрополија.

Званично, Саборна црква је враћена Цркви 2011. године, иако је договорено да је и даље користи Пермска државна уметничка галерија до децембра 2023. Међутим, сада када је Галерија напустила цркву, рестаурација у пуном обиму може почети процес који ће цркви вратити њен историјски изглед.

Митрополит Методије је рекао кратку реч током молебена, рекавши посебно:

„За све постоји време! Благодаћу Божјом, молитвама Свештеног Сабора Пермске митрополије, Новомученика и Исповедника Пермске земље и свих који су својим залагањима допринели да грађевина Саборне цркве поново буде посвећена сврси за коју је подигнута, на крају одлазеће 2023. године уђосмо овде и после 90 година црквене пустоши отпојасмо хвалу Господу и Спаситељу нашем, Богородици и светима Божјим који се подвизаху у земљи пермској.“


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com