Type Here to Get Search Results !

Манастир Каракал на Светој Гори: Нисмо указали свечани пријем архиепископу Елпидофору


Још једно саопштење са Свете Горе дало је појашњења о недавној посети архиепископа америчког Елпидофора.


Архиепископ је од 18. до 21. јануара 2024предводио поклоничку групу, која ја посетила пет од двадесет светогорских манастира: Ксенофонт (где је прославио Богојављење), Филотеј, Симонопетру, Каракал и Пантократор.

После његове посете, четворочлано монашко управно тело, познато као Свештена Епистасија, издало је званично саопштење у којем је наглашено да упркос утиску који остављају разни онлајн наводи, оно није указало уобичајени пријем архиепископу  Елпидофору као архијереју, у складу са једногласном одлуком представника свих двадесет манастира који су били разочарани и забринути због утиска који је оставило појављивање архиепископа Елпидофора на фотографијама после крштења усвојене деце познатог геј пара у лето 2022. године.

Игуман Каракала Филотеј издао је 25. јануара 2024. слично саопштење, објашњавајући да овај манастир такође није приредио архиепископу свечани пријем, упркос утиску који се оставља на интернету.

У саопштењу стоји:

Због публикација и фотографија на интернету у вези са недавном посетом Његовог Високопреосвештенства архиепископа америчког Елпидофора Светој Гори, желимо да констатујемо следеће. Наш свештени манастир, у сагласју са заједничким ставом светогорских свештених манастира, противи се евентуалном закону о „браку“ истополних парова и њиховом праву на усвојење деце. Изражавамо своју забринутост, своју дубоку узнемиреност и дубоко жаљење због рада на таквом закону, који је у супротности са јеванђељским учењем и традиционалним обликом породице.  Тај закон је не само антицрквен, већ је и антисоцијалан и антинародан, јер је наша земља погођена и у паду броја народа због ниске стопе наталитета, а ово законодавство доприноси увећању проблема.

Поводом посете Његовог Високопреосвештенства архиепископа америчког Елпидофора нашем свештеном манастиру, желимо да појаснимо да наш свештени манастир није указао званични, црквени пријем Архиепископу америчком, већ је то било кратко, неформално поклоничко путовање.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com