Type Here to Get Search Results !

Митрополит пољски прославио имендан Божанском Литургијом и надахнутом поруком

Пољска православна црква је 25. јануара (према руском календару) обележила празник Светог Саве, првог српског архиепископа, којег митрополит варшавски и све Пољске Саве прославља као свог небеског покровитеља.


У Саборној цркви свете Марије Магдалине  у Варшави савршена је Света Литургија, којом је началствовао архиепископ бјелски Георгије, а саслуживали епископ хајновски Павле, епископ семјатички Варсонофије и друго свештенство, док се митрополит Сава молио у олтару.

Митрополит Сава је у својој надахнутој проповеди после Свете Литургије говорио о геополитичким изазовима данашњег времена. Нагласио је ванвременску природу еклисиолошког простора, где Бог остаје непроменљив, а мисија евангелизације Цркве истрајава. Охрабрујући присутне, позвао их је да остану непоколебиви у својој вери, да посвећују своја срца и непоколебиво поверење Христу. Живећи на овај начин, верни могу да превладају искушења која представљају силе таме. Упркос сложености свакодневног живота, митрополит Сава је истакао присуство Божје спасоносне  благодати у свету, наглашавајући потребу да појединци преузму иницијативу да чују и виде Божје руковођење. Митрополит је истакао важност неговања чврсте вере укорењене у Христу и животу Цркве.

Завршавајући своје слово, изразио је захвалност архијерејима, гостима, свештенству, монаштву, монахињама и присутној омладини, пожелевши свима обилне благослове Божје.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com