Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Да будемо доследни имена хришћанског

На трећи дан прослављања Божића,  9. јануара 2024. године, када се молитвено сећамо Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј.ставрофор Марко Папић, јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Поздрављајући сабрани верни народ Преосвећени Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Настављамо славити Божић, славити и радовати се. Нашу радост доласку Сина Божјег међу нас ништа не може помутити. У доласку Сина Божјега јесте наше спасење и наш Живот Вечни. Он је дошао да спасе род људски, да га обнови, подмлади, оздрави. Он је дошао са одређеним планом, жељом, замишљу.

– Доживео је велику љубав и од нас, пре свега од својих најближих. Мајчинску љубав је доживео и оних који су се старали око њега, који су га утоплили својом љубављу и пажњом. Доживео је љубав од пастирâ, мудрацâ, од природе и од пећине у којој је рођен и у коју је био склоњен. Али, доживео је и неприхватање од људи, и то од оних водећих, који су у оно време управљали Јудејом и народом јеврејским.

– Овај свет гуши се у злоби, мржњи, зависти, похлепи, а Христос ствара такве обрасце који су безазлени, који настоје да овај свет очисте од мржње, од сваке злобе, који не дозвољавају да осећање увређености ступи у њихово срце. Христос ствара такве које ништа не може помутити у њиховом виђењу, у њиховом хођењу за Христом. Ствара такве обрасце који могу бити испуњени само љубављу и добротом. Захваљујући томе што је таквих било у историји овај свет и постоји.

– Хришћани ће се увек суочавати са злобом овога света, али од њих се захтева не само да не буду захваћени том злобом него да овоме свету сведоче Христа и тим сведочењем да овај свет спасавају, одржавају.

– Као што светлост чува овај свет од таме, као што сунце загрева овај свет и спасава га од леда, тако љубав и доброта хришћанска, и разумност спасавају овај свет, да овај свет постоји тако складно уређен и да може постојати, да може трајати. Хришћани су неопходни овоме свету, али онакви доследни хришћани, доследни Христу. Не само по имену да су хришћани него да буду способни остати здрави и светли и поднети злобу овог света, са неокрњеном љубављу, мудрошћу и добротом.

– Да се оспособљавамо да будемо доследни Христу, да и нас Господ удостоји да га доследно сведочимо, као Светога првомученика и архиђакона Стефана. Да будемо доследни имена хришћанског православног, то Господ жели и тражи од нас, поручио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму приређена је, у сали парохијског дома, трпеза љубави за све учеснике евхаристијског сабрања.


Извор: Епархија милешевска