Type Here to Get Search Results !

Мађарска: Бискуп за културу афирмације живота уместо еутаназије


Чека се одлука Европског суда за људска права по тужби против забране самоубиства у Мађарској. - Бискуп Секељи упозорава на притисак на старије, болесне и угрожене људе ако се потпомогнуто самоубиство одобри.


У актуелној дебати о еутаназији у Мађарској бискуп Јанош Секељи се заложио за очување културе афирмације живота и упозорио на последице дозвољавања потпомогнутог самоубиства по друштво. Живот, са својом бесконачном вредношћу, јесте дар који се „не може мерити према ограниченим или људским стандардима“, рекао је бискуп Сомбатеља на питање новинске агенције Катпрес. Секељи је изричито упозорио да ће се, уколико се у друштву одобри потпомогнуто самоубиство, повећати притисак на старије, болесне и угрожене људе, и да би се они могли осећати да су у обавези да прерано окончају своје животе.

Позадина ове изјаве је тужба против забране потпомогнутог самоубиства у Мађарској, о којој ће ускоро одлучивати Европски суд за људска права Четрдесетшестогодишњи адвокат и уставни правник Данијел Карсаи, који болује од АЛС (амиотрофичне латералне склерозе), обратио се суду у Стразбуру прошле године индивидуалном тужбом. Он жели да поништи забрану како би убудуће могао да добије помоћ при самоубиству. АЛС је неуродегенеративна болест која је обично фатална у року од неколико година.

Карсаијев случај су распирили многи медији у Мађарској и, уз то, је последњих месеци довео до јавне дебате о одлукама о крају живота. Правник заступа аргументе у поступку да забрана крши Европску конвенцију о људским правима. Крајем новембра веће судија Европског суда за људска права саслушало је неколико вештака у овом случају. Правници мађарске владе не сматрају да су Карсаијева основна права прекршена недопуштањем еутаназије.

Бискуп Секељи је за Катпрес истакао своје уверење да се права помоћ не састоји у томе да се човек тек испрати у смрт. Често су болне фазе људског живота најважније и највредније, каже бискуп Секељи. Погађенима увек треба дати поруку: „Ви сте важни, нисте терет;  чак и ако сте болесни, вредни сте, ваша патња није нама на терет.“ Бискуп је истакао и напредак у палијативном збрињавању. Истовремено је објаснио да, према хришћанском схватању, свако има право да умре достојанствено.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at