Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије богослужио у прогоњеном Банченском манастиру


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, предстојатељ канонске Украјинске православне цркве, боравио је током викенда у годишњој божићној посети Черновичкој области.

Он је у суботу увече, са још неколико архијереја и мноштвом свештенства, одслужио свеноћно бденије у Саборном храму Светог Духа у граду Черновцима, а у недељу је прославио празник Обрезања Господњег и Св. Василија Великог у манастиру Светог Вазнесења у Банченима.

Манастир је под духовним руководством свог игумана, Његовог Високопреосвештенства митрополита Лонгина, који је отац стотина усвојених сирочади која жељно ишчекују годишњу посету Његовог Блаженства. Митрополит Лонгин је већ неколико месеци на мети украјинских власти које га оптужују да „подстиче верско непријатељство“ због говора против насилних расколника који уживају покровитељство Цариградске патријаршије.

Митрополитово здравље је тешко нарушено током дугих искушења, као и услед многих појављивања на суду, испитивања и претреса. У јулу је доживео мождани удар, а већи део децембра провео је у болници, а подвргнут је операцији срца крајем месеца. На мети се нашао и сам манастир. Оружане снаге су у новембру опколиле свето станиште, плашећи сирочад која тамо живе.

У том контексту, монаштво, сирочад и парохијани Банченског манастира нашли су много утехе у посети митрополита Онуфрија, који је служио Свету Литургију у главном манастирском Саборном храму, уз још девет архијереја и мноштво локалног и гостујућег свештенства, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Током Литургије узнесене су молитве за мир у Украјини и за све пострадале.

„Желим вам свима срећу, здравље и спасење“, рекао је Његово Блаженство. „Нека благодат Господа нашег Исуса Христа, и љубав Бога Оца, и заједница Светога Духа, буду са свима нама! Нека Господ благослови нашу земљу миром!”


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com