Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Нема истине ван Христа


И опет се тама раздваја и појавља се светлост. Старо одлази, ново се рађа. Богочовек Исус Христос долази у свет и даје роду људском бесмртност и живот вечни! Непроцењив дар од Свеблагог Бога.


Само у Богочовеку је обнављање наше грешне природе, стицање целовитости, повратак ка богојединству и оваплоћењу свега што је Божанско.

Данас славимо највећи тријумф - рођење Самог Живота. „Бестелесни се оваплоћава, Реч (Логос) добија дебљину (тела), Невидљиви бива виђен, Недодирљиви постаје опипљив, Ванвремени добија почетак, Син Божји Син Човечији постаје“ (Св. Григорије Богослов).

Мисао постаје деловање, које је испуњено Речју и остварено Духом.

Усред таме и малодушја, ратова и пустошења, лажи и сујете налазимо светлост, мир и наду у рождество Господа нашег Исуса Христа. Бог је дошао људима да бисмо се вратили Богу и да би наш живот био испуњен исконским смислом – блаженством.

Све у нашем свету је пролазно. Све има свој крај и свој почетак. А и најмрачнија ноћ увек се завршава зором. Христос је зора и нови дан за оне који су жедни светлости и неба. Он једини дарује милост и спасава, дарује живот и бесмртност. Нема истине ван Христа.

Душа верника данас је испуњена звуцима Божанске музике – песма Богу звучи у срцу, покушавајући да уђе у такт са Његовом мелодијом. А ова посебна песма је најбољи поклон за Новорођенче.

Створени смо да будемо наклоњени Богу, да будемо обасути Његовом доброчинством.

«Доброти (Божјој) није било то довољно – да се покреће само созерцањем Себе, него је требало да се Добро излије и прошири се, тако да буде више одобротворених – јер то је својство крајње Доброте» (Св. Григорије Богослов).

Главно је видети љубав Божју, Његове дарове и милост, који се изливају свуда. Он је Постојећи. Остаје увек и свуда. А све привремено је фатаморгана која маглом прекрива Његову заносну Доброту, заклањајући од нас Његово Прелеп Лик.

Да не идемо у корак са светом који се мења, већ са вечним Богом.  Јер Исус Христос је исти јуче и данас и у вијекове (Jевр 13,8).

Христос се рађа, славите! 


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика