Type Here to Get Search Results !

Сремски Карловци: Епископ Василије предводио литургијско сабрање у Доњој Цркви


На 34. недељу по Духовима, када наша света Црква прославља Преподобне Павла Тивејског, Јована Колибара и Гаврила Лесновског, 28. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима.


Саслуживали су протојереј-ставрофор Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј-ставрофор Чедомир Грујић, умировљени парох из Епархије банатске, јереј Бојан Нинковић, секретар Епархијског управног одбора Епархије сремске, јереј др Петар Николић, катихета у Карловачкој гимназији, јереј Ђорђе Милидраг, професор у Карловачкој богословији, епархијски протођакон Горан Власац и ђакон Марко Стефановић из Сремских Карловаца.

Непосредно пре Свете Литургије, Његово Преосвештенство је осветио обновљени иконостас у храму Светих апостола Петра и Павла. Резбарија неокласицистичког иконостаса из Доње цркве представља рад Марка Вујатовића из 1825. године. Слике у олтару настале су после 1720. године и дело су непознатог мајстора. Фреске на своду, пандантифима и иконе на иконостасу сликао је Димитрије Братоглић, у периоду од 1828 до 1831. године.

У току Евхаристијског славља, на малом входу, Преосвећени Владика Василије одликовао је протојерејским чином Петра Николића, доктора теологије и вероучитеља у Карловачкој гимназији, а у својој архипастирској беседи изразио је своју особиту радост што Карловчани поново имају прилике да иконостас Доње цркве виде у његовој блиставој лепоти, пре свега захваљујући труду и ревности старешине овог храма, протојереја Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког.


Извор: Епархија сремска