Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Горњем Милановцу


У суботу 27. jануара 2024. године, када наша Црква прославља празник Савиндан, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу. Свештенство и верни народ су у великој духовној радости дочекали свога Епископа.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник таковски, протојереј Драган Ђорем, старешина храма, протојереј-ставрофор Миодраг Анђелић, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, протојереј Милан Мионић, протонамесник Здравко Николић, ђакони Стефан Симић и Миладин Милуновић. Епископу су чтецирали: ипођакон Дејан Камиџорац, Бојан Милошевић, вероучитељ Милорад Васиљевић и Димитрије Ђорем. Лепоти богослужења допринео је својим умилним гласом протопсалт Иван Трајковић.

Након Свете Литургије, Преосвећени Владика је са свештенством, управом града и верним народом осветио и пререзао славски колач и жито. Потом, Епископ је, инспирисан ликом и делом Светог Саве, упутио надахнуте речи верном нероду. „Све што је могао један човек добро да сабере у себе то је Свети Сава учинио“, биле су уводне речи Епископа.  Особито је празник честитао деци, али је и истакао да смо сви ми деца и ученици: „Сви ми учимо, и треба да учимо, али и да растемо у меру висине раста Христова.“

Владика је са децом отпевао химну Светом Сави и са љубављу саслушао дечије рецитације. Дечију радост су употпунили светосавски пакетићи које је припремило братство храма.  

На позив старешине оца Миодрага Анђелића, и овогодишњих домаћина Бранислава и Иване Алексић, верни народ је са својим Епископом и свештенством приступио трпези љубави. Старешина храма се обратио и захвалио Владики што је увеличао радост овог празника. Поздравио је председника општине, господина Дејана Ковачевића – коме се захвалио на свесрдној подршци и помоћи црквеној општини.  Након трпезе љубави, Епископ Јустин се са благословом опростио од свештенства и верног народа.


Извор: Епархија жичка