Type Here to Get Search Results !

Божићни разговор са Епископом хвостанским г. Алексејем


Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, доноси обиље душекорисних поука, промишљајући о чувеним речима старца Тадеја „какве су ти мисли, такав ти је живот“. Разговор је емитован у програму Радија "Слово љубве".


Звучни запис разговора


„Бог је зажелео да се усели у нас, али, да ли смо ми дали одговор на то“ пита Владика Алексеј и додаје да Господ „не тражи од нас да носимо Његов крст, само Он може да изнесе тај крст, него свако свој – а Он ће нам помоћи“. „Без помоћи Богомладенца, не смемо да се ослонимо на наше мисли“, јер свесни смо шта се све догађа данас у свету, управо захваљујући онима који себе сматрају мислиоцима, каже Владика. „Када се очисте наше мисли, онда ће и наш живот бити заиста дар Божији, јер живот је дар“, али који треба Господу у руке да дамо неповређен, поучава Епископ хвостански Алексеј.

Живот у Витлејему је само продубио бројне поуке које је Владика Алексеј примио још у детињству, у породици, од својих благочестивих родитеља, „да пламен те радости увек буе у нашим срцима“, како бисмо увек пазили на свој живот, на своје поступке. „Богомладенац се лако усељава у срце наше – крштењем, причешћем сигурно, али, нашим непокајањем – одлази“ каже Владика.

„Господ од нас хоће да ми нешто кажемо, а да бисмо казали - морамо да творимо. А да бисмо творили – морамо да имамо љубави према Господу и према ближњем“ каже Епископ хвостански Алексеј.