Type Here to Get Search Results !

Десетине архијереја богослужили на празник Преподобног Серафима Саровског


Десетак архијереја, велики број свештених лица и стотине православних верника окупили су се у недељу увече и у понедељак у манастиру Дивјејеву на празник престављња великог светог Серафима Саровског.


Свеноћно бденије и Литургију предводио је Његово Високопреосвештенство митрополит нижегородски Георгије, уз саслужење још 11 архијереја Руске православне цркве и свештеника и ђакона, јављају из Митрополије нижегородске.

На прославу вољеног монашког светитеља дошли су и монаси из неколико других манастира.

На крају богослужења игуманија дивјејевска Сергија заблагодарила је митрополиту Георгију и осталим архијерејима на одслуженој Литургији, и уручила архијереју икону светог Серафима.

Архијереј је у проповеди, између осталог, казао:  „Међу многим духовним подвизима светог Серафима Саровског било је и његово хиљадудневно молитвено стајање на камену. Молио се за све људе и за будућност наше земље, јер је светитељ, захваљујући дару презорљивости, знао са каквим искушењима ће се суочити Русија на много деценија по завршетку његовог овоземаљског живота. Знао је да ће у људским срцима опасти вера, да ће се десити трагични догађаји и да ће се пролити крв. Отац Серафим се молио да руска земља стоји чврсто и да се на њој сачува вера православна, која је за нас духовни темељ. Прошавши кроз многе невоље и губитке, Русија ће се препородити за будућност, клице духовности ће временом уродити плодом. И видимо како се после деценија гоњења Цркве људи обраћају Господу, а то је најважније, јер ако се не трудимо да живимо хришћански, уступајући место у свом животу промислу Божјем, онда колико год да подижемо и обнављамо храмове, сав наш труд ће бити узалудан. Помолимо се светом Серафиму за трезвеност мисли и снагу у вери, а онда ће нам Господ, видећи наше трудољубље, указати своју милост.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com