Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Крштење - залог вечног живота


Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански г. Доситеј је на претпразништво Богојављења, 18. јануара 2024. године, свету Литургију св. Василија Великог служио у храму Светог Вазнесења Господњег у центру Београда. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су свештеници и ђакони ове цркве, као и ђакон Никола Николић из Епархије крушевачке, уз појање храмовне певнице и молитвено учешће бројног верујућег народа. Владика је такође служио и помен некадашњем старешини ове цркве, проти Милану Радовановићу, који се упокојио на данашњи дан пре годину дана, а затим и извршио чин водоосвећења. 

У беседи по читању светог Јеванђеља, Епископ Доситеј је нагласио да дочек Господа захтева нашу добру унутарњу припрему душе, зато што "Цар хоће да дође у нас, јер је Царство Божије унутра, у нама". Не смемо се осрамотити, већ морамо бити онакви каквима Он жели да нас види, рекао је Владика. Свети Јован Крститељ је био изасланик Господњи, онај који је послат управо да припреми пут за Господа, крштавао је у Јордану људе и тражио њихово искрено и дубоко покајање. "У тајни крштења, ми примамо благодат крштења, те божанске енергије, то је залог вечног живота", истакао је Владика Доситеј.

"Неопходно је да се покајемо, да се кроз покајање оправдамо, да би се у нас уселила божанска благодат и деловала у сили", рекао је Владика и указао да је покајање право само ако је делатно и има плодове. Стога треба да послушамо св. Јована Крститеља који и данас грми са својим позивом и да правилно искористимо време које нам је дато на земљи.


Извор: Радио Слово љубве