Type Here to Get Search Results !

Бадњи дан у Бару

Митрополит Јоаникије у Бару: У међусобној љубави, радости и миру Божијем прославимо рођење Христово


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, 6. јануара на Бадњи дан, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, уз саслужење свештенства барског намјесништва и молитвено присуство вјерног народа.

По отпусту, честитајући празник, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да смо овим четрдесетодневним Божићним постом припремали своје душе и своја срца да у њих смјестимо Богомладенца Христа:

“Уочи рођења Христовог трепере наше душе и наша срца од свештеног узбуђења, од радости која нам јавља долазак Спаситеља свијета Господа Исуса Христа – Његово рођење, Његов долазак у овај свијет.”

Подсјетио је да са пјесмом: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља”, којом су анђели небески објавилиу Христово рођење, у цркви почиње свако богослужење те да је та небеска пјесма и небеска радост анђела, постала и наша пјесма. Прво су је чули витлејемски пастири, прости људи и мудраци са Истока, најмудрији људи онога времана, па је неко рекао да су рођење Христово истовремено прославили најмудрији људи, најистанчанијег разума и најсвијетлијег ума, и најпростији витлејемски пастири који су имали чистоту срца, топлину душе.

Богомладенац Христос се родио у Витлејемској пећини која је била је претворена у шталу пуну смрада, а пећина је пуна таме и личи на гроб:

“Међутим, драга браћо и сестре, у томе треба да видимо Божији промисао и Божију љубав. Колико је Господ нама снисходио када је послао Свога Сина не да се роди у царскоме дворцу, не у свили и кадифи, него у мрачнној пећини и да у сточне јасле буде положен и на слами почине. Толико је Његово снисхођење нашим гријесима, нашим манама, нашој тами коју означава та пећина. Али пошто је Господ сишао у ту пећину и ту се појавио, она је постала славнија од свакога царскога дворца. Из те пећине засијала је Свијетлост спасења роду људскоме – Свијетлост истине, правде, Божије љубави, Божије милости. Одатле нам је јављено опроштење наших гријехова, одатле нам се јавила љубав Божија која нас је све захватила и све објединила”, бесједио је Владика.

Даље је истакао да се сви радујемо овом великом празнику који обнавља наше душе, наша срца:

“Божија благодат коју је Богомладенац Христос донио у овај свијет, онај Божански огањ Његове љубави и благодати Духа Светога који је Он донио у овај свијет, загријава наша срца и обнавља наше душе и наше мисли и наша осјећања, обнавља наше заједништво.”

Владика је подсјетио на дивни народни обичај, и посавјетовао да обавезно треба да га држимо, да се прије Божића измиримо са својим ближњима, да тражимо опроштај једни од других. По његовим ријечима лијепо је тражити опроштај, а лијепо је и дати опроштај те се не зна које је веће:

“То је од Бога дар да се измиримо и да се у име Христа Богомладенца цјеливамо, што каже наш народ, да се мирбожамо: Мир Божји! Христос се роди – Ваистину се се роди! Тако да поздрављамо једни друге, да загрлимо једни друге да на такав начин у међусобној љубави, радости и миру Божијем прославимо рођење Христово. Нека свима овај празник донесе радост и обновљење, укријепљење, оснажење и нека Господ улије своју снагу, енергију и силу, и љубав у наша срца, да творимо добра дјела, да свједочимо нашу вјеру не само ријечима, него и својим животима и својим дјелима.”

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да му је посебно драго што је на овој Светој служби са нама Преузвишени Надбискуп барски г. Рок Ђонљешај са свештенством Католичке цркве, као и предсједник Општине Бар Душан Раичевић и народни посланици.

“Нека их Бог награди за њихову љубав и доброту и све вас, драга браћо и сестре”, казао је Митрополит Јоаникије и свима још једно честитао Бадњи дан и све божићне празнике уз сверадосни божићни поздрав: Мир Божји! Христос се роди!

Владика је потом поводом 20 година свештеничке службе, даривао напрсним крстом протојереја-ставрофора Слободана Зековића, архијерејског намјесника барског.

Отац Слободан је заблагодарио на очинској љубави, благослову и урученом дару: “Молим Вас и сву братију свештенике и благовјерни наш народ да ме помену у својим молитвама и да и ја и моја сабраћа остала свештеничку службу до задњега свога издисаја обављамо одговорно и часно, како су то радили наши свети претходници. Још једном велико хвала!”

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је на крају дјеци подијелио божићне пакетиће, а дјеца са вјернауке су извела пригодан програм.


Извор: Митрополија црногорско-приморска