Type Here to Get Search Results !

Смедеревска Паланка: Епископ шумадијски богослужио у храму Преподобне Параскеве


У недељу, 28. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.


Звучни запис беседе


Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Дејан Ненадовић, јереј Марко Аћимовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

- Душа се храни сједињењем са Богом. И заиста ово питање које је овај човек поставио Христу је суштинско питање, понављам, за сваког од нас. Како ми браћо и сестре уопште схватамо Бога, веру, Цркву, Јеванђеље. Ми хоћемо да се прилагодимо Богу, Цркви и Јеванђељу или да се ипак Црква и Јеванђеље прилагоде мени. Браћо и сестре све док се не прилагодимо Богу и Цркви бићемо луталице, оне духовне луталицеу овоме животу, и не само у овоме животу него и у Вечном Животу, јер нећемо ући у Вечни Живот зато што нас је све преокупирало само оно што је овоземаљско. Понављам нама треба и овоземаљско, нисмо ми само душа него смо и тело, али је врло важно да знамо шта треба, колико и када да дамо телу и шта треба да дајемо души. Док човек не сазри управо за овакво питање, сва остала питања имају врло релативно значење - рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска