Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин посетио Ратину и богослужио у тамошњем храму


Истинску радост Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа у срцима верног народа у Ратини, употпунио је Епископ жички Јустин својом канонском посетом Храму Светог Јована Крститеља у Ратини у 34. недељу по Духовима.

На овом радосном молитвеном сабрању Владици су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а, Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј-ставрофор Милош Васиљевић, старешина храма, протојереј Драган Туба и ђакон Стефан Симић. Народ се сабрао у великом броју да дочека и поздрави свог Владику Јустина, који се потрудио да у празничној беседи окрепи, оснажи и поучи народ ратинске парохије да живи поштујући Бога и светиње своје. Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јустин се очинским речима обратио верном народу подсећајући нас да смо прославили велике празнике Господње – Његово Рођење, Обрезање и Крштење. Епископ је рекао:

– Није богатство само по себи зло, него је зла људска привезаност за богатство, за имање, за ствари; и зле су и погубне страсти и пороци, које богатство омогућава и изазива, као: блуд, прождрљивост, пијанство, тврдичлук, разметање собом, самохвалисање, сујета, гордост, презирање и ниподаштавање сиромашних људи, богозаборав… Мало је оних који имају снаге да се одупру искушењима богатства и који могу да господаре својим богатством, а да не постану слуге и робови богатства. Ни сиромаштво, ни богатство нису сами по себи добри или лоши, већ је битан начин – како ће човек својом слободном вољом да употреби од Бога му поверена добра. Сваки човек који добије богатство, треба да схвати да му, пре свега, Господ даје како би могао још некоме нешто да пружи, и да би умножио то богатство за добро својих ближњих и ради спасења.

Храм је био испуњен верницима који су дошли да узму благослов од свог Епископа и да се поклоне и помоле пред моштима Светог Јована Крститеља које се налазе у овој дивној цркви. Велики број верног народа приступио је Светој Чаши сјединивши се тако са Господом Животодавцем.

На крају Свете Литургије Владика Јустин се још једном обратио верном народу изражавајући своју радост и захвалност због лепоте нашег храма, а поучио је верне речима:  „да као што украшавате овај ваш дивни храм, тако исто треба да украшавате душе ваше“. Уследила је трпеза љубави на којој се старешина храма протојереј-ставрофор Милош Васиљевић захвалио Епископу Јустину на указаној части и духовним благословима којима је паству почаствовао својим доласком.


Извор: Епархија жичка