Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом богослужио у Блажују


Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Хризостом служио је 28. јануара 2024. године, на дан успомене преподобног Павла Тивејског и Светог Гаврила Лесновског, свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве у Блажују.


Саслуживали су протојереји-ставрофори Чедо Ђуреиновић и Јадран Даниловић, протојереји Миљан Рађеновић и Божидар Тановић, ђакон Владислав Ковач.

У беседи о Светоме Сави високопреосвећени је истакао организацијску улогу Светога Саве, устројство канонске аутокефалије Српске Православне Цркве, устројство митрополија и њихово попуњавање митрополитима и јерархијом:- Свети Сава је прво себе образовао и препородио Духом Светим у подвигу Свете Горе, манастира Хиландара и Студенце. Његова ревност за дом Господњи у његовом роду у жељи да духовно изгради свој народ и да га води Јеванђељем Божјим не би ли као просвећен уврстио се у велики низ хришћанских народа. Такав нам је просветите и учитељ требао. Радујмо се!

Блажуј  код Сарајева поноси се својом славном српском прошлошћу и прекрасном црквом Светога Саве. Давне 1892. године, група верника и угледних људи из Блажуја и његове околине  покренули су активности око градње храма Светога Саве у Блажују. У томе их је безгранично подржао блажене успомене митрополит Георгије Николајевић, који је из своје уштеђевине и редовних примања највише финансирао градњу ове прекрасне цркве. Шта више оставио је тестамент да га сахране у храму и ту да вечно почива.


Извор: Митрополија даборбосанска