Type Here to Get Search Results !

Молитвено сабрање у манастиру Вујан


У суботу 13. јануара 2024. године, када Света Црква богослужбено прославља Оданије празника Божића – Рођења Богомладенца Христа, Свету Архијерејску Литургију у световујанској обитељи служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, уз саслуживање игумана Манастира Вујна архимандрита Саве (Илића), протојереја Звонка Рацића пароха брђанско-прислоничког и ђакона Стефана Симића.

Прослава празника Божића је заокружена данашњом Литургијом, у очекивању још једног великог празника – Богојављења, који се надовезује  историјски и богослужбено за Рођење Господа Исуса Христа. Потврда данашње духовне радости је потврђена у Светом Причешћу коме су приступили сабрани народ и деца.

Након Свете Литургије Владика се обратио свима присутнима речима о значају и спасоносном доласку Господа Исуса Христа. Нагласио је смиреност и љубав Богомладенца коју је показао према нама, рекавши: Он није дошао да разори Стари Завет, већ да га смирено испуни. Сами пророци у Старом Завету су говорили о будућем Спаситељу који ће се родити у Витлејему од Дјеве Марије. Тако да Спаситељ света повезује Стари и Нови Завет тиме што најпре прима старозаветно обрезање, а потом новозаветно крштење. Тако се и ми учимо од самог Спаситеља, да смирено и ћутке подносимо свако животно искушење.


Извор: Епархија жичка