Type Here to Get Search Results !

Бадњи дан у Цетињском манастиру

Налагање бадњака пред Цетињским манастиром: Ова радост улази у наше душе и породице и наше домове


Пред Цетињским манастиром данас на Бадњи дан, 6. јануара, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством, свештеномонаштвом и вјерним народом благословио је и наложио бадњаке, које су и ове године, по вишевјековној традицији, донијели представници свих племена и нахија Црне Горе. По древном обичају први бадњак су донијели представници племена Бајице – Мартиновићи и Бориловићи.

Честитајући празник Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је поручио да смо Божијом благодаћу учесници велике радости празника Рођења Христовог и да она није пролазна, није за једно покољење, него је вјечна за сва људска покољења и све земаљске народе:

“Она обухвата и небо и земљу и душе свих који вјерују, припаднике свих хришћанских народа на земљи. Иако смо различити народи у овоме слављу ми дишемо једним устима и једним срцем осјећамо и сви смо у јединству Цркве Божије, и анђели на небесима и ми људи на земљи и наши преци су са нама, њихове душе, оних који су раније славили овај празник и свједочили свету православну вјеру и бранили наше хришћанско име и наше народно памћење. Они су са нама и њихове душе се радују на небесима и гледају нас и благосиљају са неба.”

Посебно се сјећамо, како је казао Владика, свега онога што се догодило у нашој историји, а што је обиљежено радошћу овога празника јер се Божић дубоко упечатио у историји Црне Горе још од Светога Саве, који је овај бадњак благословио и дао нам га као наш народни обичај:

“А посебно од великог Владике Данила Петровића који је овдје на Цетињу овај бадњак прославио и свету православну вјеру узвеличао са својом браћом, са Мартиновићима, са Бајицама, са Петровићима, са свим јунацима који су стали за одбрану части, честитости православне вјере, поштења и нашега народног памћења. Овај празник упечатио се и у нашу културу, духовност, обичаје, у духовне и моралне вриједности које смо његовали кроз сва прошла времена. Ево и данас смо на истим тим темељима који се обнављају кроз ову дјецу, кроз све вас, нарочито кроз младо покољење.”

Радост је што у овоме слављу узимају учешћа сви нараштаји, и стари и млади, а посебно дјеца, јер ова радост, истакао је Митрополит, обухвата све – захвата цијело небо, али улази и у наше душе и у наше породице и домове.

“Она је вјечна свијетлост и вјечна ватра наших огњишта и наше љубави и темељ и прошлости и садашњости и наше будућности. Драга браћо и сестре, желим да вам свима честитам празник Рођење Христово и нека Богомладенац Христос донесе свој мир са неба нама грешним људима, да се завађени измире, да се растављени саставе, да процвјета мир, доброта и љубав у нашим срцима и у нашим душама и у нашим домовима, и у цијелој нашој вољеној отаџбини”, поручио је пред Цетињским манастиром Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Призвао је Божији благослови на све који овај празник дочекују са вјером и љубављу, са надом, са пјесмом на уснама, и позвао, као што је Његош пјевао, да и ми пјевамо: Нема дана без очињег вида, нити љепше славе без Божића. Указао је на то да овај празник прослављамо без великих трошкова, без превелике организације и помпе, славимо га једноставно, налажући бадњаке, уносећи сламу:

“И те најједноставније ствари значе много јер их чинимо у славу рођења Христовог и у славу Његовог доласка у овај свијет и мира Божјега и радости вјечне и непролазне, коју нам Он доноси.”

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је поздравио све сабране, а посебно предсједника Скупштине Црне Горе г. Андрију Мандића и господу народне посланике и господу Бајице којима је припала та част да налажу бадњак први међу осталим племенима Црне Горе пред Цетињским манастиром. Посебно је поздравио браћу Петровиће, наследнике духа и мисли Владике Данила Петровића, Св. Петра Цетињског и Св. Петра Ловћенског Тајновидца, као и браћу са свих страна који су дошли од Васојевића до Приморја, од Улциња до Жабљака, да буду учесници овога славља.

“Нека вас све Господ Богомладенац Христос благослови, нека вас Његова топлина загрије и Његова вјечна новина нека вас обнови, да се међу нама обнавља живот, радост, љубав и да цвјета заједништво у свакој доброти, истини и правди у нашем роду. Амин, Боже дај! Мир Божји – Христос се роди!”

У име Бајица сабранима око светог огња се обратио господин Жељко Мартиновић: “Испред братства Мартиновића и Бориловића честитам и на здравље да вам буде Бадњи дан и бадњаци. Жеље нашега племена су да наша браћа, племеници, са нама се на једно мјесто саберу и пред ову светињу налажу ово свето дрво. Са свима вама нека буде мир Божји – Христос се роди!”

Након свечаног чина налагања бадњака испред Цетињског манастира уприличен је пригодан програм.


Извор: Митрополија црногорско-приморска