Type Here to Get Search Results !

Божић у Ваљеву


Бог – Дете! Христос се роди! Какво чудо, каква тајна, каква благовест, каква радост, мајка свих наших радости, поручује Божићна посланица Патријарха српског Г. Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, уз подсећање да у сваком од нас живи дете, које захвално одговара Богу за радост Божића. 


Као и ранијих година, порука српског првојерарха читана је на Светим Литургијама у храмовима широм Епархије ваљевске. У Храму Васкрсења Христовог хиљаде верника дочекало је Божић на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и братства Саборног храма и појање Црквеног хора „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић. Бадње вечери, служена су вечерња богослужења, налагани бадњаци и уз ватромете и традиционалне игре и песме славило и радовало Најрадоснијем празнику 

У Храму Васкрсења Христовог Божићну посланицу Патријарха српског Г. Порфирија прочитао је старешина саборне светиње протонамесник Драган Јаковљевић. Надахнута великим историјским догађајем рађања Бога у телу, детета које нас позива да и сами будемо као деца, овогодишња божићна порука молитвеника српског народа пред Богомладенцем Христом посебно указује на страдање деце кроз историју- од покоља које чини тиранин Ирод, уплашен за своју власт у Јудеји, преко ендехазијских логора у Другом светском рату, па све до данашњих страдања деце на ратом захваћеним подручјима, али и и школама у Србији и широм света. Та деца припадају Господу Животодавцу и српски архијереји позивају на усрдну покајничку и очишћујућу молитву за децу и све људе у нашем народу овде и у расејању, особито за напаћени, али усправни, верни и храбри српски народ на Косову и Метохији. 

На поноћној Литургији у Саборном храму у Ваљеву бројни верници примили су Свету тајну причешћа. На крају богослужења, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је честитао празник верницима, уз благослов да мир Божји буде увек са њима.

Чули смо поруку мира Његове Светости Патријарха Порфирија, поруку да се молимо за оне који страдају и за сву браћу и сестре. Поруку да живимо у љубави, достојни имена хришћанског. Нисмо ми хришћани само ако поверујемо и уђемо у Цркву кроз Свето крштење, него смо хришћани ако оно у шта поверујемо примењујемо у свом животу. Зато, да се сви трудимо да живимо стално у подвигу и да чинимо дела љубави. Посебно данас, на Божић, учинимо нешто добро онима којима је потребна помоћ и будимо више него иначе добри према ближњима, окупљајмо се у својим породицама и благодаримо Господу што нам је дао породицу и Цркву као место спасења. Сви заједно прославимо Господа и мир Његов нек је са свима нама- поручио је Владика Исихије у Саборном храму на Божић- највећи дан, како је говорио Преподобни Ава Јустин Ћелијски. Дан, у коме Господ долази да буде један од нас, да живи са нама и ми са Њим.


Извор: Епархија ваљевска