Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Смисао служења Литургије је причешће; у причешћу се охристовљујемо


Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског, началствовао је на празник Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара 2024. године, на светој архијерејској Литургији у храму Сабора Српских Светитеља у београдском насељу Карабурма.


После прочитаних светописамских одељака Епископ Доситеј се надахнутом беседом обратио сабраној литургијској заједници говорећи о значају празника Сабора Пресвете Богородице, као и о величини улоге Пресвете Богородице у тајни домостроја нашега спасења. 

Епископ липљански је посебну пажњу у својој беседи посветио важности активног учествовања у литургијском животу Цркве, посебно нагласивши да је смисао служења Литургије причешће. Епископ Доситеј је, поред осталог, рекао: Наш духовни живот зависи од нашег сједињења са Богом, а начин кроз који ми постајемо христолики је, управо, наше учешће у светој Литургији које врхуни у причешћу. Ми служимо Литургију да би се сабрани народ охристовио. Без обзира да ли је пост или мрс, благослов је Цркве да се у свим данима причешћујемо. И када постимо и када мрсимо отворен нам је пут да се причестимо, да се охристовимо и спознамо тајну нашег сједињења са Богом. Потребно је да расуђујемо јер Литургија никада није Литургија одлучених од причешћа, већ Литургија за верни народ који треба да се охристови.  

Благодарећи редакцији Телевизије Храм, доносимо видео-запис празничне беседе Епископа Доситеја:

Приредила редакција портала "Ризница"