Type Here to Get Search Results !

Сабор Светог Јована Крститеља – крсна слава Епископа Илариона


Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион прославио је своју крсну славу – Јовањдан, торжественим литургијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, ком је претходило празнично вечерње богослужење са петохлебницом. 


На евхаристијском слављу Епископу је саслуживали свештенство и свештеномонаштво Епархије тимочке, уз појање зајечарског црквеног хора.

Након читања јеванђелског зачала, сабраном народу о Светом Јовану беседио је протонамесник Марко Пајчин.

По завршетку Литургије благосиљани су славски дарови у част и славу владикиног небеског молитвеника и заступника пред Господом.

Архимандрит Козма, игуман манастира Буково, честитао је славу Његовом Преосвештенству у име свештенства и свештеномонаштва, пожелевши му добро здравље, снаге, мудрости и воље да носи свој крст. Старешина Саборне цркве у Зајечару протојереј Зоран Голубовић, у име братства зајечарског храма честитао је Епископу славу и уручио му на дар икону Пресвете Богородице.

Заблагодаривши свима на молитвеном учешћу и присуству, као и на пројави љубави Божје кроз свештенство, Епископ је рекао: „Највећи дар на ком благодарим је послушност коју имате и коју кроз Епископа приносите на жртвеник љубави и милости Божје јер се тиме уподобљавате самоме Господу Исусу Христу. Зато је послушност која је у смирењу, у кротости, у правдољубљу, у богољубљу, у ревновању за истину и правду Божју, круна и завршетак као што је и почетак наше хришћанске добродетељи”.


Извор: Епархија тимочка