Type Here to Get Search Results !

Молитвени испраћај у вечност протопрезвитера-ставрофора Милована Глоговца (1942-2024)


У манастиру Ваведење у Београду данас, 19. фебруара 2024. године, служена је заупокојена Литургија и опело новопрестављеном протојереју-стварофору Миловану Глоговцу, који се упокојио у Господу у петак 16. фебруара.


Светом литургијом и чином опела новопрестављеног слуге Божијег Милована, началствовао је Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење Преосвећене господе Епископа хвостанског Алексеја и новобрдског Илариона, бројног свештенства и свештеномонаштва, у молитвеном присуству бројног верног народа, преноси ТВ Храм.

Сабранима су се беседама обратили протојереј–ставрофор Саво Јовић и Преосвећени Владика Иларион, који су подсетили на животопис новопрестављеног слуге Божијег и дело свештеника “који се несебично давао, предано служио”. Владика је нагласио да је “све животно страдање оставило трага на оцу Миловану и породило на њему небески осмех васкрсења”.

Ковчег са телом проте Милована испраћен је, после богослужења у манастиру Ваведењу, у Панчево, где је испред Храма Светог великомученика Георгија на Старом православном гробљу служен помен. На молитви се, поред чланова породице, сабрао велики број свештенослужитеља, пријатеља и поштовалаца почившег проте Милована Глоговца.

* * *

Протојереј-ставрофор Милован Глоговац (1942-2024), некадашњи старешина храма Успенија Пресвете Богородице у Панчеву и потом, у мировини, духовник манастира Ваведења Пресвете Богородице на Сењаку, уснуо је у Господу дан после празника Сретења Господњег, 16. фебруара 2024. године.

Прота Милован Глоговац је родом из Драмишева код Невесиња, а предање каже да су се први Глоговци у ово херцеговачко село доселили са Косова и Метохије пре четири века. После завршене Основне школе уписао је Богословију Светога Саве у Београду 1962. године, а 1968. године се оженио Миленом (рођеном Самарџија) из Невесиња. Његов син био је чувени српски драмски уметник Небојша Глоговац, који се упокојио 9. фебруара 2018. године. Кћи Бојана је магистар психологије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска