Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Циљ свакога ко упозна Господа јесте да постане Њему сличан


„Циљ свакога ко упозна Господа јесте да постане Њему сличан, а то не било могуће, уколико бисмо се ослањали само на своје снаге“, поучио је у проповеди Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на Светој Литургији у Храму Вазнесења Христовог, коју је служио на празник Светог Макарија Египатског, славу цркве брвнаре у Убу. Саслуживали су му архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић и више свештенослужитеља 

Задатак који смо добили у Светој тајни крштења јесте да се Господу уподобљујемо и да Му се приближавамо. Од јављања Свете Тројице, и нама је могуће да упознамо Сина Божјег, да Га гледамо, са Њим разговарамо, слушамо Његов глас и упознајемо као било коју људску личност, а упознавање у љубави је бесконачно, објаснио је Епископ Исихије задатост човека, створеног по лику Божјем, да оствари заједницу са Богом. Ми, који се сабирамо на Светој Литургији, живимо по заповестима и кренули смо за Господом Христом, имамо незаменљив дар и требало би да благодаримо Господу читавог живота, јер управо ту пројављујемо себе као личности вредне љубави Божје, рекао је Епископ Исихије.

Господ каже да узмемо јарам Његов (Мт 11, 28- 30) и да се научимо од Њега, јер је Он кротак и смирен срцем. Само смирење нам омогућује да видимо ближњег испред себе. Без смирења, ми не видимо личност, већ некога кога треба да искористимо и избегнемо. Кад се смиримо и покушамо гордост која нас трује да занемаримо, можемо да доживимо оно за шта смо створени- да доживимо другог као брата и сестру, некога кога волимо и хоћемо да му чинимо добро. Смирење је услов и за боговиђење и за богопознање, јер гордима се Господ противи и не може да трпи. Гордост нас одбацује од Бога- истакао је беседник. 

Говорећи о светитељу којег данас прослављамо, Светом Макарију Египатском, подвижнику из 4. века, Владика Исихије је навео да је он велики зато што су његов живот и учење од огромног значаја за живот Цркве. Упознавши окупљене са неким деловима житија Светог Макарија- рођењем у свештеничкој породици, женидбом по послушању родитеља, жељом за монашким подвигом којем се предаје по упокојењу супруге и то у пустињи, где скоро да нема услова за живот, те постаје свештеник и, указао је Владика Исихије, бива назван „старцем“ зато што је био велики духовник и поучавао је монашку заједницу у пустињи. 

Житије Светог Макарија треба да проучавамо, да имамо лични однос према светитељима, да се молимо светитељима за заступништво пред Господом, за савет и разрешење неких проблема и мука кроз које пролазимо. Светитељи су личности које су облагодаћене и Црква их је пројавила као свете- рекао је Владика Исихије и позвао верни народ да се данас сви заједно помоле Светом Макарију да чува овдашњу заједницу, која прославља његово име, као и да свима нама буде заступник и учи нас побожном животу у данашње време када се подвиг презире и када су људи раслабљени и за најмање световне обавезе, а камоли хришћански подвиг. Али, закључио је ваљевски архијереј, не смемо да клонемо духом и све моралне и вољне снаге у себи укључимо у подвиг и, заједно са Светим Макаријем, прославимо Бога, долазимо на Свете Литургије и са свима светима прослављамо Оца, Сина и Духа Светога. 

Након Литургије у убској саборној светињи, Владика Исихије је преломио славски колач у малом храму, који носи име великог ранохришћанског подвижника. 

Прослава храмовне славе Цркве Светог Макарија зокружена је свечаном трпезом, коју је овдашње братство припремило за све госте.


Извор: Епархија ваљевска