Type Here to Get Search Results !

Рим: Одана почаст коптским мученицима

На екуменској служби у базилици Светог Петра куријски кардинал каже за Копте које су терористи Исламске државе погубили 2015. да су изванредни сведоци вере  и да је мучеништво „централни аспект хришћанства“.


Кардинал Курт Кох је предводио екуменску молитву у базилици Светог Петра у знак сећања на 21 коптског православног мученика у Либији. У проповеди их је величао као изузетне сведоке вере, пренео је у петак 16.2.2024. Радио Ватикан. „Једина освета коју Исус познаје јесте крст, односно категорично одбацивање насиља и љубави до краја“, подсетио је кардинал. Мученици су оваквом жртвом пошли за Исусом.

Мучеништво је „централни аспект хришћанства“, што је и данас очигледно, рекао је Кох: „80 одсто свих оних који су данас прогоњени због своје вере јесу хришћани. Тренутно је хришћанска вера најпрогоњенија религија. Хришћанство је постало опет мученичка Црква“.

20 египатских коптских гастарбајтера и њиховог другара из Гане убили су терористи Исламске државе на плажи у Либији у фебруару 2015. Снимак њиховог посечења главе 15. фебруара 2015. објавили су џихадистички сајтови. Само недељу дана након масакра коптски православни патријарх Тавадрос II одлучио је да имена 21 мученика унесе у синаксар, диптих мученика Коптске цркве. Њихов спомендан обележава се 15. фебруара. Коптски православни хришћани Египта поштују ох  као свете.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at