Type Here to Get Search Results !

Покушаји благосиљања „истосполних заједница“ одражавају удаљавање Католичке цркве од хришћанског моралног учења


Пленарно заседање Синодске библијско-богословске комисије одржано је онлајн 20. фебруара 2024. године. Радом заседања председавао је председавајући Комисије митрополит будимпештански и мађарски Иларион.   


Главна тачка дневног реда заседања била је расправа о тексту декларације Fiducia supplicans, коју је усвојила Конгрегација за верско учење Римокатоличке цркве. Документ, који су потписали префект Конгрегације кардинал Мануел Фернандез и секретар овог догматског одељења Армандо Матео, а који је одобрио и потписао папа Фрања, објављен је на званичним ватиканским мрежама 18. децембра 2023. године. Налог за анализу документа Синодској библијско-богословској комисији дао је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил.

Састанак је отворен уводним говором митрополита Илариона, у којем је изнео кратак преглед садашњих смерова рада Комисије, а известио је и о задацима које је требало решити у оквиру пленума.

Учесници састанка изнели су своје ставове у вези са богословском садржином декларације „Фидуциа супликанс“, која је први пут у историји Католичке цркве предложила начине благослова „истополних заједница“. Чланови Синодсе библијске богословске комисије били су једногласни да ова новотарија одражава знатно одступање од хришћанског моралног учења.

Резултати рада Синодсе библијско-богословске комисије по овом питању биће упућени на разматрање Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru