Type Here to Get Search Results !

У селу Печескоје, у Хмељницкој области Украјине, представници расколника заузели Покровску цркву

Бојовници су заузели Покровску цркву Украјинске православне цркве у селу Печескоје, у Хмељницкој области.


Дана 27. јануара 2024. године, после богослужења, локалне присталице расколничке структуре ПЦУ, немешањем полиције, заузеле су просторије цркве. „Истовремено, активисти су избацили из храма њеног старешину протојереја Михаила Фурмана и архијерејског намесника Красиловског округа протојереја Виталија Дунца“, преносе РИА Новости, позивајући се на информације објављене на страници Хмељницке епархије.

Како је саопштено из епархије, присталице „ПЦУ“ су у октобру прошле године одржале илегални скуп и донеле одлуку да црква пређе у расколничку структуру. У њему је учествовало до 40 људи који нису били чланови  ове парохије.

„Украјинско законодавство не предвиђа сазивање и/или учешће на скупштини верске заједнице лица која нису њени чланови. Међутим, правила закона су занемарена, па је 28. децембра 2023. г. Хмељницка обласна војна управа пререгистровала устав верске организације „Парохија Светог Покрова Хмељницке епархије Украјинске православне цркве“, навела је епархија. Наглашено је да прави чланови ове парохије „нису променили своју потчињеност по организационим и канонским питањима, и да остају у Украјинској православној цркви“.

Чланови парохијске заједнице намеравају да се обрате државним и међународним правним установама ради заштите своја права.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru