Type Here to Get Search Results !

Слава парохије у Лозани

Празник Света Три Јерарха и ове године свечано је прослављен у Српској православној Црквеној општини и парохији у Лозани, која ову тројe светитеља слави и као своје заштитнике. Тим поводом канонску посету Лозани извршио је Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј.


У навечерје празника, у суботу 10. фебруара 2024. године, служено је вечерње богослужење са петохлебницом којим је началствовао Епископ Андреј уз саслужење протојереја Бранимира Петковића из Цириха, домаћина протојереја Богољуба Поповића из Лозане и јереја Ивана Толића из Женеве. После вечерњег богослужења Епископ Андреј се обратио свештенству и верном народу, говорећи о успостављању празника Света Три Јерарха у православној Цркви и о значају ове тројице светитеља за развој православног богословља. Потом је уследила трпеза љубави уприличена за госте славе у сали парохијског дома.

На сам празник, у недељу 11. фебруара 2024. године, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ Андреј уз саслужење протојереја Бранимира Петковића из Цириха и домаћина, протојереја Богољуба Поповића из Лозане. Као и претходног дана на вечерњем богослужењу, тако и на Литургији, благољепију богослужења допринео је парохијски хор под диригентским руководством Нине Софронски. У току Литургије Епископ Андреј се још једном обратио свештенству и верницима, позивајући их да и даље прослављају овај празник и подсећајући све још једном на његову улогу и значај у животу православне Цркве. После заамвоне молитве освештани су и славски колач и жито, а посебна захвалност изражена је овогодишњим кумовима славе, породици Симић (Срђану, Александру, Светлани, Невени и Наталији). Славље поводом парохијске славе настављено је потом за свечаном трпезом љубави, коју су у сали парохијског дома уготовили овогодишњи кумови парохијске славе.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска