Type Here to Get Search Results !

Атински архиепископ прославио Недељу Православља без Председника Грчке — први пут за 160 година


У недељу Православља је прекинута дугогодишња традиција, пошто Атински архиепископ није прославио Недељу Православља у својој митрополијској Саборној цркви у грчкој престоници Атини, и у присуству Председнице и других високих политичара, већ у оближњем манастиру, без икаквог формалног протокола.


Како наводи  лист Vima Orthodoxias, ово је први пут да се свечаност обележава без присуства Председника после 161 године.

О другачијем начину обележавања Недеље победе Православља одлучено је на недавном заседању грчког Светог синода. Иако Синод није толико изричито навео, ова одлука је углавном схваћена као одговор Цркве на државну легализацију хомосексуалних бракова средином фебруара.

Само је Василис Стинкас, оснивач и председник десничарске спартанске политичке партије, био је присутан на прослави празника уз учешће архиепископа Јеронима у манастиру Бестелесних сила у Петраки.

Символ вере традиционално на овај дан заједно читају Архиепископ и грчки Председник, а ове године га је читао сам Архиепископ.

Архиепископ Јероним и други архијереји  са своје стране нису присуствовали годишњој вечери приређеној у Председничкој палати.

Са своје стране, председница Катерина Сакеларопулу била је у митрополијској Саборној цркви на доксологији у част празника Благовести и Грчког устанка 1821. године.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com