Type Here to Get Search Results !

Москва: „О православном ставу према новој пракси давања благослова ‘паровима у нерегуларној ситуацији и истополним паровима’ у Римокатоличкој цркви“

По благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, Синодална библијско-богословска комисија израдила је документ „О православном ставу према новој пракси давања благослова ‘паровима у нерегуларној ситуацији и истополним паровима’ у Римокатоличкој цркви“.


„Нова пракса давања благослова „нерегуларним и истополним паровима“, изложена у документу „Fiducia supplicans“ (лат. „Молећиво поверење“), усвојила је Конгрегација за верско учење Римокатоличке цркве. Документ... је одобрио и потписао папа Фрања“, наводи се у документу Синодалне библијско-богословске  комисије.

У одговору Комисије се истиче да Римокатоличка црква предлаже да се „по могућству, под одређеним условима, даје благослов паровима у ’нерегуларној ситуацији‘ и ’истополној кохабитацији‘“. Напомиње се да „идеје изражене у декларацији „Fiducia supplicans“  представљају значајно одступање од хришћанског моралног учења и захтевају богословску анализу“. Закључује се да „декларација Fiducia supplicans, док формално истиче верност хришћанском схватању свете тајне брака и давање благослова, заправо постулира оштро одступање од ове верности.

„У контексту процеса који се одвијају у хришћанском друштву, овај документ се може схватити као корак ка пуном признавању ‘истополних заједница’ од стране Римокатоличке цркве као норме, што се већ догодило у низу протестантских заједница“, напомињу чланови Комисије.

„Руска православна црква сматра својом дужношћу да одговори на тако радикалне иновације које одбацују богооткривене норме хришћанског морала. Црква, са мајчинском љубављу и снисхођењем прихватајући сваког појединачног грешника који тражи њен благослов, не може благословити „истополне парове“ у било ком облику, јер би то значило стварни пристанак Цркве на заједницу која је грешна по природи, закључују чланови Синодалне библијско-богословске комисије.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru