Type Here to Get Search Results !

Свјатогорски манастир прославља 20. годишњицу манастира као лавре

Светоуспенски манастир у Свјатогорску у украјинској Доњецкој области обележио је у суботу 20-годишњицу  манастира као лавре.


Наиме, Свети синод Украјинске православне цркве донео је 9. марта 2004. године историјску одлуку да се манастиру додели почасни статус лавре, након чега је он поново оживео 1990-их, „што се показало и у обнови зидина конака и у организацији монашког живота“, пише у Лаври.

„Десетине хиљада поклоника почеле су да хрле у манастир.“

Синодални извештај из 2004. године наводи да је манастир добио статус лавре због значајног утицаја на оживљавање духовности у источној Украјини како у историјској прошлости, тако и након пада Совјетског Савеза, „радећи на уједињењу верника око канонских Православље“.

Манастир датира најмање из раног 16. века. Затворен је 1922. и поново отворен 1992. године.

Одлуком Синода из 2004. Украјина има три лавре. Кијевска лавра је добила статус 1688. године, а Почајевска лавра 1833. Све три су посвећене празнику Успења Пресвете Богородице.

Септембра прошле године Лавра је добила ставропигијални статус, што значи да је, иако се налази на територији Доњецке епархије, сада директно под архијерејском управом Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Нажалост, Свјатогорска лавра и њени скитови су више пута били на удару током рата од прошлог фебруара, претрпевши знатна оштећења.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com