Type Here to Get Search Results !

Чланови Синода Руске Цркве молили се за упокојење новопрестављеног епископа моравичког Антонија

Дана 12. марта 2024. године на крају заседања Светог Синода Руске Православне Цркве произнесене су молитве за архијереје, који су умрли у периоду након претходног заседања Синода.


Током парастоса у Храму Свих Светих Руске земље у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Данилову манастиру молили су се Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил и чланови Светог Синода.

Узнесене су молитве за упокојење душа блаженопочившег архиепископа Анатолија (Кузњецова; †26.01.2023.) и епископа Иринарха (Грезина; †24.01.2024.), као и за новопрестављеног епископа моравичког Антонија, представника Патријарха српског при Московском патријаршијском трону, старешину Подворја Српске Цркве у Москви.

Владика Антоније се упокојио у Господу 11. марта 2024. године у 54. години живота после тешке и дуге болести.

Како је напоменуо Предстојатељ Руске Православне Цркве у саучешћу упућеном Патријарху српском Порфирију, новопрестављени архипастир је био велики пријатељ Руске Цркве, са којом је повезан значајан део његовог животног пута: „Први и стални настојатељ српског Подворја у Москви од његове обнове достојно је представљао Цркву Светог Саве, како у црквено-дипломатској делатности, тако и у свакодневном општењу са људима. Током вишегодишњег одговорног служења владика Антоније је успео да пружи важан допринос развоју руско-српских међуцрквених односа. Многим људима, са којима га је Промисао Сведржитеља доводила у контакт, умео је да открије духовно благо Српског Православља, лепоту и величину светосавске традиције, изазивајући интересовање за њене светиње и подвиг светитеља Божијих који су је прославили.“


Превод са руског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru