Type Here to Get Search Results !

Сверуски патријарх Кирил поводом 25 година од почетка НАТО агресије на Југославију


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил упутио је поруку Његовој Светости патријарху српском Порфирију поводом 25 година од почетка агресије Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију.


Његовом Свјатјејшеству, Свјатјејшем г. Порфирију, архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком, патријарху српском

Ваше Свјатјејшество, возљубљени сабрате и саслужитељу код Престола Божијег!

Срдачно Вас поздрављам са жељама за снажење и помоћ Божју у душекорисном ходу по попришту Великог поста.

Ове године се Недеља тријумфа Православља поклапа са незаборавним тужним датумом – 25 година од почетка агресије Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију.

Трагични догађаји који су се одиграли пре четврт века нису само једна од тужних страница савремене политичке историје Европе, која се доводи у везу са жељом земаља западног света да униште велику словенску државу охрабрујући и подржавајући националистичке сепаратизам, него је и још једна показна епизода вечне борбе против православне вере и њених носилаца, коју води кнез овога света (Јн. 12,31). Очигледно, главни циљ агресора је био да отргну Србији њену аутономну област Косово и Метохију – земљу која је колевка српског Православља.

Храброст и истрајност коју је братски српски народ показао у овом неравноправном сукобу још једном је потврдио истинитост речи светог благоверног кнеза Александра Невског: „Бог није у сили, него у истини“.

У тим страшним данима имао сам прилику да будем у Београду и својим очима видим не само разорне ударе на град, већ и пројаве неуништиве воље његових становника – несломљене, непоражене, пуне силе и достојанства. Пробудивши у народу историјско сећање, трагедија је потом подстакла многе савременике да се врате светоотачкој вери, да дознају своју припадност Косовском завету, да осете личну одговорност за судбину своје вољене отаџбине, за духовни избор свог деце и будућих нараштаја.

Како у то драматично време које нам је на уму, тако и наредних година, Руска православна црква је непрестано дизала свој глас, осуђујући оно што се догодило као тајну безакоња која се појавила на делу (2. Сол. 2,7), покушавајући да скрене пажњу светске заједнице на злочин почињен уз прећутну подршку западних земаља — уништавање вековних светиња Српске православне цркве, које је кулминирало нажалост жестоким  бруталним погромом 2004. године.

Узносим молитве за покој чеда Цркве Светог Саве која су страдала у бомбардовању, као и за све оне који су пали од руку екстремиста. Вјечнаја им памјат.

Топло се  сећајући нашег недавног сусрета у Москви, заувек остајем са братском љубављу у Господу,

+КИРИЛ,

патријарх москвски и све Русије


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru