Type Here to Get Search Results !

Кардинал: Благосиљање хомосексуалаца - нова колонизација Африке од стране Запада


Ватиканска декларација Fiducia supplicans „ствара проблем за хришћане у Африци“, каже председавајући Свеафричког бискупског савета  (SECAM) кардинал Амбонго.


Конгоански кардинал Фридолин Амбонго Бесунгу сматра да је ватиканска декларација о благосиљању истополних парова прави проблем за хришћане у Африци. „Афрички континент је ово доживео као културну колонизацију Запада“, рекао је надбискуп Киншасе и председавајући Свеафричког бискупског савета (SECAM) у интервјуу за католички ТВ канал КТО на француском језику.

Кардинал Амбонго се већ неколико пута успротивио ватиканској декларацији „Fiducia supplicans“. Он је један од најважнијих црквених представника у Африци и такође је члан Кардиналног савета К9, који саветује папу Фрању о фундаменталним питањима. У јануару је, као председавајући СЕЦАМ-а, сумирао резултате анкете свих бискупских конференција у Африци и на Мадагаскару. У извештају се наводи да су афрички бискупи великом већином одбили давање благослова хомосексуалним паровима који је одобрио Ватикан, мада су у исто време желели да задрже јединство са Папом.

У декларацији „Fiducia supplicans“ ватиканске верске власти од 18. децембра 2023. године, папин главни догматичар, аргентински кардинал Виктор Фернандез, дозволио је неформални благослов истополних, невенчаних или другобрачних парова и истовремено нагласио да се такав чин не сме довести у  забуну с светом тајном венчања.

Кардинал Амбонго је у одговор рекао да је изјава из Рима изазвала запрепашћење и неспоразум у Цркви у Африци и проузроковала немир међу верницима и свештеницима. У закључку је изјавио: „Ми, афрички бискупи, не сматрамо прикладним да благосиљамо хомосексуалне заједнице или истополне парове зато што би у нашем контексту то изазвало забуну и било би у директној супротности са културним нормама афричких друштава.“

У тексту се наставља: ​​„Језик Fiducia supplicans је сувише суптилан да би га обични људи разумели. Штавише, није баш убедљиво да људи који стално живе као б рачни пар не полажу право на легитимитет свог статуса.“

Сваком бискупу је препоручено да слободно одлучи да ли жели да дозволи такве благослове у својојбискупији. Али: „Афричке бискупске конференције у целини више воле да не дају благослове паровима истог пола“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at