Type Here to Get Search Results !

Патријарх богослужио у храму на Топчидеру


У суботу прве седмице Васкршњег поста, 23. марта 2024. године, у  дан када Света Црква прославља свештени спомен на чудо Светог великомученика Теодора Тирона, као и празник Светих четрдесет мученика севастијских, познат под народним називом Младенци, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио свету архијерејску Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру.


У литургијској проповеди на прочитано јеванђелско зачало, говорећи о смислу поста, Светејши Патријарх г. Порфирије је истакао: – Ми не постојимо због поста, него је пост устројен у нашем животу због нас. Кроз пост ми не желимо да убијемо енергију живота и снагу или било шта што је наше и што је  људско. Не желимо да убијемо човека у себи, него напротив, кроз пост желимо да се у нама открива аутентичан, истински, прави човек. Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су протојереји Стеван Стевановић и Милан Цветић; јереји Владимир Марковић и Александар Секулић; протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић; као и ђакон Ненад Идризовић.


Извор: Инфо-служба СПЦ