Type Here to Get Search Results !

Улан Батор: Одржана свечаност повећена 160-годишњици Православља у Монголији

У среду треће недеље Великог поста у цркви Свете Тројице у престоници Монголије одржане су прославе посвећене 160-годишњици Православља у Монголији и 15-годишњици подизања цркве. Литургију Пређеосвећених Дарова служили су старешина цркве јереј Антон Гусев и пријатељи парохије – гости из Русије: протојереј Евгеније Стартев из Иркутска, протојереј Олег Матвејев и јереј Владислав Терентјев из Кјахте. Богослужење је увеличало појање архијерејског мушког хора Иркутске епархије „Знамение“.   


Наиме, 22. марта 1864. године (стари стил) јереј Јован Николски служио је прву Литургију у новооснованом руском конзулату у Урги.

Пре 15 година, 2009. године, освећена је садашња црква Свете Тројице, подигнута умногоме захваљујући истјазању бившег старешине парохије протојереја Алексија Трубача и подршци државних власти Монголије и Русије и добротвора.   

„Много се променило за ових 15 година, дошла је нова генерација верника, црква се стално украшава“, каже старешина јереј Антоније Гусев. – Споља снежно бела, изнутра вешто осликана, парохијанима је црква драга, а наша заједница је духовна породица у Христу, која заједно води ка спасењу. Посетите нас, биће нам драго. Заједничка молитва је велика корист за све нас“.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru