Type Here to Get Search Results !

Врховни суд Украјине први пут проглашава принудни прелазак из УПЦ у расколничку ПЦУ законитим


Украјински Врховни суд поставио је нови преседан тиме што је први пут званично прогласио легалним „прелазак“ парохије из канонске Украјинске православне цркве у расколничку „Православну цркву Украјине“.


Прелазак, пререгистровање Покровске цркве у селу Калиновка, Житормска област, обављен је по типичном сценарију: ПЦУ је окупила на гласање људе који нису имали никакве везе са парохијом да би је присилила да оде у раскол, што су власти регистровале.  Касније су цркву физички заузели насилници чланови ПЦУ.

Међутим, прави православни хришћани су једногласно изјавили своју лојалност Православној цркви, на челу са Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем, и уложили жалбу на принудно пререгистровање њихове цркве, иако је њихов предмет одбијен од стране нижих апелационих судова.

Ствар је тако изашла пред Велико веће Врховног суда, које је донело наведену одлуку 3. априла 2024. године.

Адвокати расколничке ПЦУ коментарисали су да се значај датог случаја „не може довољно високо проценити, јер ће он постати преседан за све друге сличне спорове и даће поверење у законитост таквог преласка верским заједницама које се још увек колебају да донесе одлуку” да ли да напусти канонску Цркву.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com