Type Here to Get Search Results !

Папа пере ноге дванаест жена


Фрањо је служио  евхаристијску мису на Велики четвртак у највећем италијанском женском затвору


Папа Фрања је на Велики четвртак 28. марта 2024. обавио обредно прање ногу дванаест затвореница у римском женском затвору. У касним поподневним сатима Фрањо је одслужио мису у затвору Ребибиа у знак сећања на последњу Исусову вечеру.  Папа Фрања је у инвалидским колицима догуран испред платформе на којој је седело дванаест жена. Док је седео, 87-годишњи црквени ввеликодостојник  је прао и љубио ноге видно дирнутим женама, сходно Исусовом чину смиравања пред својим ученицима. Пошто је Папа тренутно лошег здравља, очекивало се да ће уместо њега ноге женама опрати свештеник.

У својој краткој  беседи на служби у импровизованој затворској капели у затворском дворишту, Папа је говорио о теми праштања. „Исус увек опрашта, Он само тражи да ми тражимо опроштај“, рекао је Фрања. Сваки човек има своју причу, „али Исус нас увек чека и никада се не умара праштањем“. У једноставном слављу уз пратњу гитаре учествовале су многе затворенице, чуварице и затворски свештеници.

Затвор Ребибија у источном Риму највећи је од четири затвора за жене у Италији. Са тренутно око 350 затвореника, затвор је, као и многи други у земљи, стално препун. У суседном затвору за мушкарце налази се око 2.000 осуђених криминалаца.

Фрањини претходници у папству обично су обављали прање ногу заслужног свештенства у латеранској базилици. Папа, који је на служби од 2013. године, променио је ово при прослави свог првог Васкрса у Риму и обред преместио у центар за малолетнике.

Па и потоњих година папа Фрања је служио мису на Велики четвртак у затворима или друштвеним установама. Прао је ноге криминалцима, мигрантима и лицима са инвалидитетом.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at