Type Here to Get Search Results !

Грчка црква позива младиће да служе Цркви, а родитеље да их не ометају

 

Грчка црква позива све младиће „који осећају склоност према мантији“ да ослушну призив и служе Христу и Његовој Цркви. А родитеље таквих младића Црква моли да их не ометају да ступе у свештеничку службу.


Трећа недеља Великог поста, Крстопоклона, у Грчкој цркви светкује и као Недеља свештеничких позива. Свети синод је овим поводом саставио посланицу у којој  објашњава да је тај дан жеља и чежња „да се носи слава Тајне свештенства... Да се обуче часна мантија, да се умотају у окрвављену мантију свештенства“.

Господ стоји пред сваком душом и куца својим Крстом да би „нашао достојно дете Његово да се обуче у свето свештенство“, пише Синод, и да његови родитељи олакшају ту жељу.

„Клирик је обдарен духовним ауторитетом, захваљујући делатном присуству Утешитеља, који постаје Његова часна одежда и преображава га у освећену, благодаћу испуњену, рукоположену личност“, пишу архијереји.

„Ово посебно доживљава онај који је рукоположен. Види како се све око њега мења, прима чудан и неописив изглед. Буквално доживљава преображај док свештенство борави у њему, чинећи га ‘изабраним сасудом’ (Дела 9,15).“

Свештеник се тако удостојава да буде „жива икона Христова“ пред часном трапезом, по учењу светог Максима Исповедника, наводи Синод.

Посланица се завршава позивом родитељима и младићима:

„Благословени родитељи, молимо вас у име Распетог Христа, не затварајте пут своме потомству које жели да блиста служећи часној трапези!

А вама, нашим младићима, који осећате склоност према мантији, прихватите Христов позив упућен нашим гласом и служите Њему, његовој Цркви и његовом народу!“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com